Ostrzenie ostrzy groomerskich i nożyczek.

Podstawą wszystkiego jest czystość i odpowiednie oliwienie. Dobre smarowanie ma wpływ na stępienie się narzędzi oraz na tarcie powstałe przy ocieraniu sie części tnących ( wydziela się ciepło w skótek tarcia). Pozostałości włosów i brudu powodują korozje i głębokie wrzery na metalu .Upadek nożyczek powoduje ich odkształczenie i w efekcie czasem nadają się tylko  do wyrzucenia na złom .Ostrza to odlewy i upadek powoduje odłupanie się częsci zębów .

Dostępne są produkty w areozolach do chłodzenia i konserwacji ostrzy .

Oliwienie ostrzy najlepiej robić co 15 minut lub mieć dwa lub trzy ostrza na zmiane.

Co do nożyczek, należy je traktować z szacunkiem i personalnie.

W myśl powiedzenia- jak smarujesz tak jedziesz, a jak dbasz tak masz.

Nożyczkami nie rzucamy, nie trzymamy w szufladzie z innymi a już najgorsze co może być, to upadek na podłogę  i strzyżenie brudnego zapiaszczonego włosa.

Maszynki trymerki, posiadają ostrza jednorazowego użytku i nie da się ich naostrzyć, dlatego nie strzyżemy brudnych łap czy pyszczka.

Warto wysłać ostrza czy nożyczki w różne miejsca do ostrzenia aby porównać jakość ostrzenia.



Dodaj komentarz






Dodaj

radekserwis.com.pl
© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl